To jedna z moich ulubionych owsianek. Robię ją w kilka minut, a sekretem są trzy zdrowe dodatki

Dodano:
Owsianka z rodzynkami Źródło: Shutterstock / ULD altmedia
Ciepła, kremowa owsianka to zawsze dobry pomysł na początek dnia, szczególnie jesienią, kiedy pogoda za oknem nie zawsze rozpieszcza. Ja robię wtedy najczęściej tę prostą owsiankę z rodzynkami.

Lubię owsianki, które są kremowe, delikatnie słodkie, ale niekoniecznie z dodatkiem jakichkolwiek słodzideł. Owsianka z rodzynkami jest słodka właśnie dzięki rodzynkom. To dodatek (choć nie jest jedyny w tej owsiance), który dostarcza o poranku porcję błonnika i na dzień dobry doskonale poprawia pracę układu pokarmowego. Do tego warto pamiętać, że rodzynki są dobrym źródłem wapnia i żelaza.

Jak zrobić owsiankę z rodzynkami?

Moja owsianka to najczęściej owsianka na mleku roślinnym (zwykle owsianym lub migdałowym bez cukru), ale można tu wykorzystać także mleko krowie lub, jeśli chcesz obniżyć kaloryczność dania, wodę lub wodę wymieszaną pół na pół z mlekiem.

Sekretem owsianki jest gotowanie płatków razem z rodzynkami, tartym jabłkiem i odrobiną cynamonu. Wystarczy pięć minut, aby owsianka nabrała przyjemnej i bardzo kremowej konsystencji.

Przepis: Owsianka z rodzynkami

Pomysł na smaczne i pożywne śniadanie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
2 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
552

Składniki

  • 70 g płatków owsianych
  • 1 starte jabłko (małe)
  • 20 g rodzynek
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie owsiankiZalej płatki owsiane mlekiem, dodaj rodzynki, jabłko oraz cynamon i gotuj wszystko ok. 5 minut.

Inne pomysły na owsiankę z rodzynkami

Płatki owsiane i rodzynki to dla mnie połączenie idealne. Doskonale pasują do niego jabłka i cynamon, jak w powyższym przepisie, ale nie tylko. Ja do takiej owsianki lubię także dorzucić garść posiekanych, prażonych orzechów włoskich albo prażonych płatków migdałowych. Do takiej owsianki można dodać także kulki świeżych winogron (ale ich nie gotować, tylko dodać już w misce), kawałki śliwek czy owoców takich jak maliny albo borówki. Owsiankę można także posypać odrobiną gorzkiego kakao lub kawałkami gorzkiej czekolady.

Do owsianki z rodzynkami czasem dodaję też łyżkę domowych powideł śliwkowych albo dżemu malinowego. Jeśli lubisz smak kokosa, można zrobić owsiankę na bazie mleka kokosowego (do kawy) oraz dodać do gotowania odrobinę wiórków kokosowych. W takiej wersji będzie smakowała niemal jak deser.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...